Overslaan en naar de inhoud gaan

Loopbaanbegeleiding

Met loopbaanbegeleiding helpen we de professional een loopbaan uit te bouwen, die uitdaging en voldoening geeft. Duurzaamheid, hoge inzetbaarheid en betekenis zijn hier sleutelbegrippen.

Onze visie op loopbaanbegeleiding

Happiness in your career.

Loopbaanbegeleiding past binnen onze visie om bij te dragen aan een meer leefbare en betekenisvolle wereld.

We willen professionals helpen om zich te versterken op de arbeidsmarkt en meer voldoening te halen uit hun werk. We willen een langdurige uitval uit de arbeidsmarkt voorkomen en/ of een betere integratie bewerkstelligen.

We leren aan de professional een duurzame inzetbaarheid te realiseren. We willen dit bereiken door het aanpassingsvermogen en de zelfredzaamheid van de persoon te verhogen. We geven aan de professional de middelen om beter om te gaan met eigen talenten en het spontane gedrag. 

Wat is loopbaanbegeleiding ?

Wettelijk kader voor loopbaanbegeleiding met loopbaancheques. 

De Vlaamse overheid creëerde een wettelijk kader voor loopbaanbegeleiding of -coaching en definieerde het als de deskundige ondersteuning van de professioneel actieve persoon bij het nemen van loopbaankeuzes en -beslissingen tijdens een proces waarbij het ontdekken, versterken of ontwikkelen van de loopbaancompetenties, die nodig zijn om de loopbaan zelf actiever in handen te nemen, centraal staan zodat de arbeidsmarktpositie kan worden versterkt. 

De loopbaanbegeleiding vertrekt vanuit een loopbaanvraag, is op maat van de klant en heeft als resultaat een persoonlijk ontwikkelingsplan. Dit is een concreet actieplan om de inzetbaarheid en de flexibiliteit op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Het is de professional die het initiatief neemt om loopbaanbegeleiding met de loopbaancheque aan te vragen. Dit kan alleen bij een gemandateerd loopbaancentrum van de VDAB. 

Loopbaancompetenties

Loopbaancompetenties, voorwaarde voor Zelfsturing en Zelfredzaamheid.

Marinka Cuijpers ontwikkelde een kader van vijf loopbaancompetenties, die iemand in staat stelt om autonoom de eigen loopbaan in handen te nemen en richting te geven. 

Motievenreflectie is het vermogen om na te denken over wensen en waarden, die van belang zijn voor je loopbaan. Het gaat om bewustwording van wat je belangrijk vindt in je leven, wat je voldoening geeft en wat je nodig hebt om prettig te kunnen werken.

Kwaliteitenreflectie is het vermogen om na te denken over wat je (niet) kunt en hoe je dit kunt gebruiken in je loopbaan. Je reflecteert over je eigenschappen, competenties, vaardigheden, etc. en vraagt feedback aan anderen over je kwaliteiten.

Werkexploratie is het vermogen om de eisen en waarden in werk en de mogelijkheden om van werk te veranderen te onderzoeken. Je gaat op zoek naar werk waarin je persoonlijke waarden overeenkomen met de normen en waarden die in dat werk gelden en waarin je kwaliteiten aansluiten bij de ontwikkelingen die in dat werk voorkomen.

Loopbaansturing is het vermogen om het leren en werken gericht op loopbaanontwikkeling te plannen, beïnvloeden en bespreken.

Netwerken is het vermogen om contacten op te bouwen en te onderhouden op de arbeidsmarkt, gericht op de loopbaanontwikkeling. Je kan netwerkcontacten gebruiken om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen, werkmogelijkheden en om feedback te krijgen op eigen functioneren.

Wetenschappelijke aanpak

Neurocognitieve GedragsMethode (NGM)

We gebruiken de NeuroCognitieve Gedragsmethode van Dr. Jacques Fradin en zijn multidisciplinair team van het IME (Institut de Médecine Environnementale van Parijs).

Gedurende meer dan 30 jaar onderzoek naar de werking van het brein ontwikkelde hij zijn model van de NGM. Hij vertrok van de hypothese dat je gedragsdimensies voortvloeien uit je hersennetwerken en -processen. In zijn model beschrijft hij een aantal dimensies van de spontane gedragsdynamiek, de assertiviteit en het aanpassingsvermogen. Al die dimensies treden in interactie met elkaar en met de externe omgeving. Aan de hand van de Profil'INC, zijn online motivatietest, brengt hij al die dimensies in kaart. 

Wij gebruiken de Profil'INC om de professional op een betrouwbare en genuanceerde manier inzicht te geven in zijn motieven, kwaliteiten en groeipotentieel. Hiermee bouwen we aan de twee eerste loopbaancompetenties: de motieven- en de kwaliteitenreflectie. De resultaten van de test valideren we tijdens een gesprek met de professional. De pedagogische meerwaarde van het model is van groot belang in de ontwikkeling van zelfredzaamheid en zelfsturing.

Vanuit ons maatschappelijk engagement financeren we zelf de Profil'INC. 

Schrijf in op een gratis online infosessie

Meer weten over de loopbaancheque en onze aanpak ?

Neem een kijkje op onze kalender en schrijf in op een infosessie.