Wij kijken anders naar organisaties.
Het zijn systemen die zich rond mensen organiseren. We zetten gelijktijdig in op de harde én de zachte kant, de structuur en de mens. Met de blik gericht op de externe omgeving, de markt, de klant, introduceren wij snelheid, wendbaarheid en flexibiliteit.
Onze benadering is gericht op duurzaamheid en waardering. We maken gebruik van de positieve energie en de collectieve intelligentie om harmonie tussen mens, organisatie en omgeving tot stand te brengen. De verandering is een continu en flexibel leerproces.
Onze aanpak is multidisciplinair. We passen verschillende methodologieën toe in onze dienstverlening. De belangrijkste zijn: innovatieve arbeidsorganisatie, de positieve psychologie, het sociaal constructivisme, de Neurocognitieve Gedragsmethode en de Evidence Based Practice.
Innovatieve Arbeidsorganisatie
Innovatieve arbeidsorganisatie herdenkt de relatie tussen mens en arbeid en streeft naar harmonie tussen beiden. Door de harde én de zachte kant van de onderneming te verbeteren en op elkaar af te stemmen zorgen we ervoor dat zowel mens als onderneming beter functioneren.
Het doel van Innovatieve Arbeidsorganisatie (IAO) is snel en flexibel reageren op de snel veranderende vraag van de klant en zorgen voor kwaliteitsvolle jobs, met zo weinig mogelijk stress en zoveel mogelijk leermogelijkheden.
Om dit te bereiken volg je een aantal principes.
Je groepeert gelijksoortige 'vragen van de klant' of producten en diensten; je organiseert de onderneming stroomsgewijs door de processen van input-throughput-output met feedbackmechanismen te koppelen aan de vraag van de klant. De hiërarchie in de onderneming hou je zo klein mogelijk en de regelcapaciteit duw je zoveel mogelijk naar het niveau van het primaire proces. Je creëert autonome teams, die zich snel aanpassen aan veranderende omstandigheden, continu verbeteren en meedenken met de business.
Bij de inrichting van de processen hou je ook rekening met de principes van het LEAN-management, van de Quick Response Manufacturing en/of van andere kwaliteitssystemen indien van toepassing.
Positieve psychologie
De grondleggers van de positieve psychologie zijn de Amerikaanse psychologen Martin Seligman en Mihaly Csikszentmihalyi. Binnen de positieve psychologie draait het vooral om drie onderwerpen:
- De positieve ervaringen van mensen, zoals geluk, hoop en liefde
- De positieve eigenschappen, zoals vitaliteit, doorzettingsvermogen en wijsheid,
- De positieve organisaties, die een positief verschil kunnen maken binnen de maatschappij.
Wij brengen positiviteit tot stand door de blik te richten op positieve ervaringen en eigenschappen van mensen, de sterkten en de positieve aspecten van de onderneming. Hierbij besteden we veel aandacht aan de positieve mindset en een positief taalgebruik, de dialoog en de actieve bijdrage van ondernemer en medewerker tijdens onze interventies.
Sociaal Constructivisme
Het sociaal constructivisme stelt dat het taalgebruik de leefwereld waarin de mens leeft en de manier waarop hij zich gedraagt actualiseert.
Als je gewelddadige woorden gebruikt, dan spoor je gewelddadig gedrag aan. Als je vriendelijk communiceert, dan moedig je vriendelijk gedrag aan. M.a.w. taal en communicatie geven het referentiekader en het gedragspatroon van de mens weer.
In al onze interventies krijgen positief taalgebruik en communicatie bewust een zeer belangrijke plaats. Ze moedigen verandering van gedrag aan en brengen het transformationeel leren op gang. Het beeld van de toekomst krijgt vorm in het heden door de taal te gebruiken die de toekomst verbeeldt.
De Neurocognitieve GedragsMethode
Deze methode is gebaseerd op meer dan 25 jaar klinisch onderzoek van de werking van het menselijk brein door het multidisciplinaire team van Jacques Fradin van het Institut de Médecine Environnementale.
Vanuit de pedagogie van zijn Neurocognitieve Gedragsmethode leren wij mensen meer sereen omgaan met complexe en stressvolle situaties, innovatiever te reageren op problemen, de werkelijkheid te benaderen vanuit hun talenten en energiegevers.
Zo benaderen we de mens vanuit een positieve houding met het doel zijn gedragsspectrum te verbreden. Het laat ons ook toe mensen duurzaam in te zetten in hun job en te laten doen wat ze het beste en het liefste doen.
Evidence Based Practice
Evidence Based Practice is een geïntegreerd beslissingsproces, waarbij we van de best beschikbare gegevens gebruik maken om tot de beste beslissing te komen op een bepaald moment en in een bepaalde context.
Het gaat erom kwaliteitsvolle informatie te verzamelen om beslissingen betreffende interventies te onderbouwen en aan de klant voor te stellen. Ook de klant is betrokken bij het verzamelen van de informatie.
Evidence Based practice laat je ook toe om aan de slag te gaan met data die ertoe doen en innovatie kunnen ondersteunen.