Context
Ondernemingen worden vandaag geconfronteerd met zeer snelle technologische, economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Klanten van hun kant verwachten van ondernemingen dat hun medewerkers zich blijven bijscholen om kwaliteit af te leveren. Stilstaan is geen optie en bijblijven de boodschap.
De huidige arbeidsmarkt wordt gekenmerkt door zowel zeer dynamische werkplekken als hoge eisen van de werkgevers- en werkzoekendenzijde.
Elke werkgever wil hooggekwalificeerde en ervaren mensen in dienst nemen en behouden. Ook werkzoekenden stellen eisen aan de werkgever: een gezonde organisatiecultuur, bekwame begeleiders, een coöperatief team en mogelijkheden voor opleiding & loopbaanontwikkeling.
Visie
Om al deze redenen zet Oxalis Consult in op levenslang leren. We geloven dat mensen in staat zijn hun competenties hun leven lang verder te ontwikkelen en actueel te houden. Wij geloven dat ondernemingen met onze hulp krachtige leeromgevingen kunnen organiseren.
Wij willen bijdragen aan kwaliteitsvolle opleidingen, gericht op duurzame inzetbaarheid van de mens en wendbaarheid van de onderneming.
Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst af of wij als aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoen. Klanten kunnen ervan uitgaan dat wij voldoen aan de hoge kwaliteitseisen op gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid. Wij beschikken over meerdere kwaliteitslabels.
Om succesvol te zijn moeten mens en technologie hand in hand gaan en de specifieke en eigen meerwaarde creëren en optimaliseren. Wij automatiseren maximaal de L&D-processen en hebben aandacht voor die processen waar de mens een echte toegevoegde waarde biedt.
Wij focussen in onze opleidingen enerzijds op de competenties, die de Europese Commissie heeft voorgesteld in A New skills Agenda for Europe: Working together to strengthen human capital, employability and competitiveness. Wij willen ondernemingen en medewerkers helpen deze nieuwe skills te verwerven om het hoofd te kunnen bieden aan de nieuwe uitdagingen, waarvoor ze staan. Anderzijds houden wij ook rekening met de nieuwe skills van de 21ste eeuw, die het World Economic Forum (WEF) heeft vooropgesteld.
Speerpunten
Onze focus gaat naar ondernemerscompetenties, de TOP10 skills van de 21ste eeuw en de effectiviteit en efficiëntie.
- Ondernemerscompetenties:
meer dan ooit inzetten op intrapreneurship, op niveau van de onderneming en het individu. Wij gebruiken als handvat het EntreComp (European Entrepreneurship Competence Framework).
Dit denkkader is gebaseerd op de definitie van ondernemerschap als het vermogen om ideeën om te zetten in actie, die waarde creëert voor de ander. Het omvat drie competentiegebieden en 15 competenties, die nauw met elkaar verbonden zijn en deel uitmaken van de competentie ‘ondernemen’.
Wij gebruiken daarnaast ook de online ENTRE-Spiegel 2.0, die gebaseerd is op het EntreComp en 11 ondernemerscompetenties in beeld brengt.
- Top 10 skills van de 21ste eeuw (WEF):
verhoogde inzetbaarheid bewerkstelligen door complex probleemoplossend vermogen, kritisch denken, creativiteit, peoplemanagement, coördineren samen met anderen, emotionele intelligentie, oordeel- en besluitvorming, service denkend, onderhandelvermogen, cognitieve flexibiliteit.
- Effectiviteit en efficiëntie:
met diversificatie aan leervormen, plaats- en tijdonafhankelijk leren, mobile-compatibel, en technologie die ten dienste staat van de lerende.