Happiness is not something you postpone for the future; it is something you design for the present. (Jim Rohn)
Weten waar je voor staat, waar je naartoe wil. Je sterker voelen en zelfredzaam zijn. Een grotere waardering van je klanten, je medewerkers, je collega's. Daar wordt ieder mens gelukkig van. Sinds meer dan 10 jaar zetten wij ons daarvoor in. Ons logo is niet voor niets het klavertjevier, de ultieme geluksbrenger.
Door middel van de loopbaanbegeleiding willen we professioneel actieve personen helpen een loopbaan uit te bouwen, die hen uitdaging en voldoening geeft. We helpen je om duurzaamheid, hoge inzetbaarheid en toegevoegde waarde te creëren in je individuele loopbaan.
We focussen op de ontwikkeling van enerzijds je talenten en energiegevers, en anderzijds van je loopbaancompetenties.
Bewustwording van eigen krachten en sterkten is de eerste stap in het leerproces. Hiervoor gebruiken we het model van de NeuroCognitieve Gedragsmethode, ontwikkeld door Dr Jacques Fradin (IME: Institut de Médecine Environnementale, Parijs).
Het aanleren van de loopbaancompetenties is onmisbaar om de broodnodige zelfsturing en zelfredzaamheid tot stand te brengen. We baseren ons op het model van Marinka Cuijpers.
Rol van de Neurocognitieve GedragsMethode
Het model van Dr Jacques Fradin is een door klinisch onderzoek onderbouwd denkkader, dat een inzichtelijk onderscheid maakt tussen de diepe en de aangeleerde motivaties, het automatisch en adaptatief denken, en een beeld geeft van de stressgevoeligheid en de veerkracht van de persoon.
Dr Fradin heeft de Profile INC-motivatietest ontwikkeld. Dit is een online vragenlijst, die de spontane gedragsdynamiek en het ontwikkelingspotentieel van het individu in kaart brengt.
Vanuit maatschappelijk engagement financieren we het gebruik van de Profile INC om snel en krachtig tot de noodzakelijke inzichten in de persoonlijkheid te komen. Vanuit de professionele deontologie valideren we altijd de resultaten van de test samen met de persoon tijdens het intakegesprek.
Tijdens het volledige proces van de loopbaanbegeleiding koppelen we terug naar de gevalideerde resultaten, altijd vanuit het standpunt om zelfredzaamheid en duurzaamheid tot stand te brengen.
Rol van de Loopbaancompetenties
Marinka Cuijpers heeft vijf loopbaancompetenties onderscheiden. Die competenties moeten iemand in staat stellen om op een autonome manier de eigen loopbaan in handen te nemen en richting te geven.
Het gaat om volgende competenties:
- Motievenreflectie of het vermogen om na te denken over wensen en waarden die van belang zijn voor je loopbaan. Het gaat om bewustwording van wat je belangrijk vindt in je leven, wat je voldoening geeft en wat je nodig hebt om prettig te kunnen werken.
- Kwaliteitenreflectie of het vermogen om na te denken over wat je (niet) kunt en hoe je dit kunt gebruiken in je loopbaan. Je reflecteert op je eigenschappen, competenties, vaardigheden, etc. en vraagt feedback aan anderen over je kwaliteiten.
- Werkexploratie of het vermogen om eisen en waarden in werk en de mogelijkheden om te veranderen van werk te onderzoeken. Je gaat op zoek naar werk(zaamheden) waarin je persoonlijke waarden overeenkomen met de normen en waarden die in dat werk gelden en waarin je kwaliteiten aansluiten bij de ontwikkelingen die in dat werk voorkomen.
- Loopbaansturing of het vermogen om het leren en werken gericht op loopbaanontwikkeling te plannen, beïnvloeden en bespreken.
- Netwerken of het vermogen om contacten op te bouwen en te onderhouden op de arbeidsmarkt, gericht op de loopbaanontwikkeling. Je kan netwerkcontacten gebruiken om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen, werkmogelijkheden en om feedback te krijgen op eigen functioneren.
Het leerproces van de loopbaancompetenties is ingebed van het begin tot het einde in onze loopbaanbegeleiding. We rollen het uit door middel van de POP (Persoonlijk OntwikkelingsPlan). Op het einde van de loopbaanbegeleiding beschikt de persoon over een overzicht van de concreet uitgewerkte resultaten, die de ontwikkeling van deze competenties oplevert.
De methode
Wij hanteren het loopbaanlemniscaat van Vokans, omdat het onze visie op loopbaanbegeleiding ondersteunt en ons helpt om de zelfredzaamheid en de autonomie bij de persoon tot stand te brengen.
Vertrekpunt is de persoonlijke loopbaanvraag. Door middel van coachingsgesprekken, oefeningen, opdrachten, spelvormen geven wij inzicht in wie je bent, wat je kan en wat je wil. Vanuit deze inzichten verkennen we samen de arbeidsmarkt. Je leert op een autonome manier bewuste en onderbouwde loopbaankeuzes maken.
Het loopbaanlemniscaat doorloopt 4 fasen, die niet lineair en chronologisch zijn:
- Individuele loopbaanvraag
We analyseren volgende aspecten: Wat is mijn huidige situatie?, Waar wil ik naartoe? en Wat heb ik tot nu toe al gedaan om dat te realiseren?
- Interne dialoog of zelfonderzoek
We gebruiken de Profile INC en geven je opdrachten om op ontdekkingstocht te gaan. We stellen vragen zoals:
Wie ben ik?, Wat kan ik?, Wat wil ik?
- Externe dialoog of onderzoek van het arbeidsaanbod
~persoonlijk arbeidsaanbod: Wat is er voor mij op de (interne/ externe) arbeidsmarkt?, Welke rol/functie sluit aan bij wie ik ben als persoon ?
~ aanbod op de arbeidsmarkt: Wat weet ik heel concreet over hoe de jobs/sectoren die mij interesseren eruit zien?, Hoe kan ik dat te weten komen?, Hoe wil ik over mijzelf communiceren als ik de arbeidsmarkt (intern of extern) ga exploreren?, netwerkoverzicht
- Persoonlijk OntwikkelingsPlan
In je POP ontwikkel je aspecten als: Hoe ga ik mijn doelen realiseren?, Wat is mijn strategie om mijn loopbaan de komende jaren vorm te geven?, Welke competenties dien ik daarvoor verder te ontwikkelen?
De POP is iteratief. Je bouwt aan het plan gedurende de hele duur van de coaching. De POP is de samenvatting van je nieuw verworven loopbaaninzichten en je nieuw aangeleerde loopbaancompetenties. De POP mondt uit in een concreet en persoonlijk actieplan. Het kan aanleiding geven tot het volgen van opleiding(en) om een carrièreswitch of een nieuwe wending aan je loopbaan te geven.
We vinden in het model een trouwe weergave van je continue zoektocht naar evenwicht tussen enerzijds jezelf (interne dialoog) en anderzijds de arbeidsmarkt (externe dialoog).
Het model is zeer flexibel en hoeft niet lineair en chronologisch opgevolgd worden. Het is ook nooit af. In je leven word je telkens opnieuw geconfronteerd met nieuwe vragen met betrekking tot je (levens)loopbaan.
Tot slot
We geven je de wapens om bij elke nieuwe loopbaanvraag even stil te staan en te kijken hoe je op dat moment je toekomst verder kunt en wilt inkleuren en vorm geven.
Je bent in staat om onderbouwde beslissingen te nemen, waarbij je zelf duurzaamheid, hoge inzetbaarheid en toegevoegde waarde creëert in je loopbaan.