If you are not willing to risk the unusual, you will have to settle for the ordinary. (Jim Rohn)
Hoe begint een KMO aan MVO ?
Binnenkort zal duurzaam ondernemen niet meer bestaan. Ondernemen zal de facto duurzaam moeten zijn. Voor KMO's bestaan veel mogelijkheden om dit op een haalbare en betaalbare manier te doen.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen is geen rem maar net een aanjager om je bedrijf futureproof te maken. Philip Oosterlinck
KMO-Insider, november 2019
Focus MVO: Hoe ondernemen met oog voor de maatschappij in opmars is
Ondernemers hebben meer dan ooit oog voor de maatschappelijke, ecologische en economische impact van wat ze doen. Een paar maatschappelijke evoluties dwingt hen er ook lichtjes toe om waarde in te bakken in hun dna.
Voor kmo’s is het vaak net makkelijker om maatschappelijke verantwoordelijkheid in te bouwen’
Philip Oosterlinck
Fokus-online.be, 28 februari 2018
Euronews met with Philip Oosterlinck
This week Business Planet visits Ghent, Belgium to learn about what’s being done to help businesses avoid bankruptcy and rebound from it.
One of the best methods to avoid bankruptcy is anticipation. Euronews met with Philip Oosterlinck, one of Dyzo’s volunteers. Philip went bankrupt a few years ago. He had a four-generation family business that once employed 30 people. Despite the shock, he never gave up on himself and today runs a consulting firm.
For the past year and a half Philip has been assisting business owner Dirk Van de Velde, who has a metal parts company that employs thirteen people. Though not in financial trouble, Dirk wants to be prepared.
Have a look at the interview
Euronews, Interview 19-05-2017
New EU initiative on insolvency - Do SMEs get a second chance?
A multistakeholder conference called “Preventive restructuring and second chance for entrepreneurs: what’s in it for SMEs?”, was organised on European level to discuss the insolvency proposals and what’s in them for SMEs.
Bekijk hier het filmpje
Report - 28 February 2017
ACCA , BusinessEurope, and UEAPME
under the auspices of the Maltese Presidency of the Council of the European Union
Arendsoog op arbeidsmarkt
Een nieuw premiestelsel voor aanwerving van langdurig werklozen, een voordeliger statuut voor student-ondernemers en een nieuwe regeling voor werkbaar en wendbaar werk, die werkgevers meer armslag geeft op piek- en dalmomenten. Het zijn voorbeelden van nieuwigheden in 2017, met impact op de arbeidsmarkt. Voor een analyse van de trends in die wereld, bracht VOKA- Kamer van Koophandel Mechelen onlangs zeven specialisten samen.
Gespreksleiding: Marc Theunis
Verslaggeving: Jan Van de Poel
Foto's: Luc Hilderson
Ondernemers - Februari 2017
Falen en daarna weer opstaan
Nog te veel kleeft er een stigma op wie zijn zaak over de kop ziet gaan. Maar falen kan ook de opstap naar succes zijn.
Falen is niet besmettelijk, succes wel. Dat was gisteren de kernboodschap op de vijfde editie van de conferentie Failing Forward, een initiatief van Startups.be met de steun van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen. Doorgewinterde ondernemers gaven er een inkijk in de moeilijkheden die hun ondernemerspad kruisten en de lessen die ze geleerd hebben.
Petra De Rouck
De Tijd, 17-11-2016
Philip Oosterlinck bekroond als beste herstarter
Ondernemersaward van HoGent en Odisee doorbreekt taboe op falen
De HoGent en Odisee bekronen ieder jaar de meest gebeten ondernemer uit de regio Aalst. Op 28 april reikten beide Aalsterse hogescholen hun vijfde Ondernemersaward uit, dit keer aan Frans Krauch van Viano-Rendapart. Bij die gelegenheid werd, zoals ieder jaar, ook een succesvolle herstarter in de schijnwerpers gezet. Die eer viel te beurt aan Philip Oosterlinck van het adviesbureau Oxalis Consult, die zich al jaren vrijwillig inzet bij Dyzo, waar hij ook lid is van de Raad van Advies.
De Ondernemersaward is een samenwerking tussen de HoGent, Odisee en de stad Aalst, die de afgelopen jaren financieel gesteund werd door het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse overheid. De studenten bedrijfsmanagement van beide hogescholen spelen daarbij een hoofdrol: zij nomineren ondernemende rolmodellen met een hart voor innovatie en maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Door het contact met ondernemers wordt de ondernemingszin van de studenten aangewakkerd, gaan ze ondernemerschap als een realistische carrièremogelijkheid zien en raken ze vertrouwd met hun toekomstige werkveld. Ook falen maakt deel uit van ondernemen, maar in Vlaanderen heerst er nog steeds een taboe op. De angst om te falen vormt zelfs de grootste drempel om te starten met een eigen onderneming, zo bleek uit onderzoek van de HoGent. Door ieder jaar een specifieke award te voorzien voor een geslaagde herstarter maken de HoGent en Odisee falen bespreekbaar als deel van ondernemen en als leerervaring.
Bekijk het filmpje over Philip Oosterlinck
03-05-2016
Kanaal Z - Unizo Ondernemershorizon
Als ondernemer ben je zeer nauw betrokken bij je zaak. Daarom kan het wijs zijn om je zaak eens door een externe partij te laten screenen. Het helpt je om alert te ondernemen en een vinger aan de pols te houden. De adviseurs van UNIZO Ondernemershorizon bespreken met jou jouw concrete verwachtingen en stellen passende expertise voor.
Bekijk het filmpje
Kanaal Z, 30-06-2015
Check : hoe gelukkig voel jij je in je job ?
Loopbaanbegeleiding, wat kun je ermee ? Laat die vraag beantwoorden door Oxalis, een door de VDAb erkend dienstencentrum voor loopbaancheques, tijdens een gratis infosessie loopbaanbegeleiding in Wondelgem.
Door Wieland De Hoon, Jobat
Artikel, 28 maart 2015
Meer mensen fluitend naar het werk dankzij loopbaancheque
In juli 2013 werd in Vlaanderen de eerste loopbaancheque uitgereikt. Met zo’n cheque kan een werknemer 4 uur loopbaanbegeleiding kopen in een erkend loopbaancentrum. België is met dit innovatieve aanbod pionier in Europa. Sinds de invoering van het systeem volgden al 14% meer mensen loopbaanbegeleiding. Op 25 februari kwamen de loopbaancentra en de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) voor het eerst samen voor het opzetten van een lerend netwerk loopbaanbegeleiding. Via dit netwerk willen de deelnemers onder meer de kwaliteit van de dienstverlening waarborgen.
Door Bartelijne van den Bogert, woordvoerder VDAB
Persbericht, 25 februari 2014
Generatieclash op de werkvloer
Focus op de eigenschappen die generaties bij elkaar brengen
Naarmate iedereen langer aan het werk blijft, moten verschillende generaties meer met elkaar samenwerken. Bedrijven doen er goed aan potentiële conflicten te ontmijnen.
Door Sven Vonck.
Trends - nr 41, 10 oktober 2013
Hebt u al gedacht aan opvolging ?
Bedrijfsoverdrachten lopen niet altijd van een leien dakje. Ook de overheid is er zich terdege van bewust en lanceerde onder meer het Masterplan voor opvolging en overname. Wist u bijvoorbeeld dat u een beroep kunt doen op financiële ondersteuning? Consultancykantoor Oxalis organiseerde binnen het kader van de Week van de Bedrijfsoverdracht een seminarie en liet twee bedrijfsleiders aan het woord over hun bedrijfsovername.
De analyse van een geslaagde en een mislukte bedrijfsoverdracht leert onder meer hoe u het menselijke aspect kunt aanpakken om de slaagkans van de bedrijfsoverdracht te verhogen.
Door Tilly Baekelandt.
Schrijnwerk - nr 183, editie maart 2013 - Professional Media Group
Sanilec - nr 149, editie maart 2013 - Professional Media Group
Een werknemer met burn-out - Symptomen kost u 7.392 Euro extra.
Stress binnen uw bedrijf herkennen en hoe ermee om te gaan.
Stress, verzuim, verminderde productiviteit, bottlenecks in de bedrijfsprocessen, gebrekkige informatiestromen en onduidelijke besluitvormingsprocessen ... : het kan u veel geld kosten.
Consultancykantoor Oxalis gaf onder de noemer 'Ruis op je bedrijfsresultaten?' tijdens een demosessie tips waarmee u als werkgever aan de slag kunt.
Door Tilly Baekelandt.
Schrijnwerk - nr 178, editie oktober 2012 - Professional Media Group
Consultant Philip Oosterlinck - Unizo haalde falingen uit taboesfeer
Philip Oosterlinck runt momenteel een consultingbureau, gespecialiseerd in onder meer management- en innovatieadvies aan ondernemers. Maar daarvoor stond hij jarenlang aan het hoofd van een gerenommeerd familiaal glasbedrijf, dat evenwel failliet ging. Hij is en blijft tot op vandaag vrijwilliger om collega's in faling te ondersteunen en te begeleiden. Faillissementspreventie en -begeleiding moeten een prioriteit blijven.
Zo Magazine, 20 november 2009
Gezichten van de crisis
Drie jaar geleden ging hij onderuit. Samen met het levenswerk van drie generaties. Maar Philip Oosterlinck (51) krabbelde overeind, en zet zich nu vrijwillig in voor ondernemers in moeilijkheden. De golf van bedrijfssluitingen door de ogen van een ervaringsdeskundige. ‘Een faillissement is een tragedie. Crisis of niet. De schaamte en het financiële leed worden niet kleiner omdat de wereldeconomie in het slop zit.’
Door Wouter Van Driessche
De Tijd, 21 maart 2009