Het Instructional design-model, dat Oxalis heeft ontwikkeld, haalt inspiratie uit even diverse bronnen als de design thinking-theorie, de Scrum Theory, het ADDIE-en het SAM-model.
Het is een systematische, interdisciplinaire en agile methode om opleidingen te bedenken, te verbeteren of (te her)ontwerpen vanuit het perspectief van de lerende. Wij co-creëren relevante, effectieve en efficiënte opleidingen samen met kern stakeholders.
Het uitgangspunt van ons model is de leerbehoefte van de lerende. We vertrekken vanuit het probleem of de taak, die hij/zij zal moeten kunnen volbrengen.
Het proces van het instructional design doorloopt vier fasen: de ontdekking, de omschrijving, het ontwerp en de ontwikkeling. De ontdekking en de omschrijving behoren tot de voorbereidingsfase, het ontwerp en de ontwikkeling tot de productiefase. Het ontwerp en de ontwikkeling gebeuren op een iteratieve manier. Je werkt de instructie uit in kleine delen of ‘scrums’, die je telkens onderwerpt aan feedback en vervolgens bijstuurt. Je itereert 2, maximaal 3 keer.
1. Ontdekking
In deze divergerende (verbredende) fase ga je op zoek naar meer informatie met de kern stakeholders. Je probeert het probleem te begrijpen en de essentie te vatten.
Je identificeert het leerprobleem, de doelgroep, de leerbehoeften, de bestaande kennis, de leerdoelen en -doelstellingen. Je houdt ook rekening met andere relevante kenmerken zoals de leeromgeving, eventuele beperkingen (prijs, technologie, tijd, marktsegment), de leveringsmogelijkheden en de tijdlijn van het project. Praten met mensen die het probleem ervaren geeft vaak nieuwe inzichten.
Je probeert dus je kennis van de bestaande situatie te onderbouwen en te nuanceren om een beter beeld te krijgen van wat zich afspeelt in de specifieke context.
2. Omschrijving
Om met al je materiaal aan de slag te kunnen gaan zal je eerst alle inzichten, die je verzameld hebt, bundelen en kanaliseren om een kernachtige ontwerpuitdaging te formuleren.
In deze convergerende fase bepaal je het probleem, die de lerende zal moeten kunnen oplossen aan het einde van de instructie, de leerdoelen en de leerinhouden. Soms creëer je persona’s, waar alle gebruikersinzichten op een hapbare manier worden weergegeven. Zo vermijd je om verder in het project steeds te moeten teruggaan naar de details van de voorbereidingsfase.
3. Ontwerp
In deze divergerende fase ontwerp je het prototype. Je ontwikkelt de leerinhoud en het lesmateriaal in delen of ‘scrums’ op basis van de omschrijving. Je bedenkt de oplossingen vanuit het perspectief van de lerende.
Je gaat op zoek naar veel ideeën, nieuwe gedachten en oplossingsgerichte scenario’s. Je kan gebruik maken van tools zoals curriculum development canvassen en learning battle cards. Je ontwerpt storyboards en prototypes, de look &feel, het grafische ontwerp.
Je werkt met ‘scrums’. Je test en evalueert bij je doelgroep. Je itereert en verfijnt op basis van de feedback. Het prototype helpt om de instructie te verbeteren, sterkten en zwakten te identificeren en snel bij te sturen.
Na twee, maximum drie iteraties, leg je alle design beslissingen vast in het design concept. Finaal heb je ook je learner journey ontworpen.
4. Ontwikkeling
In deze convergerende fase begint de eigenlijke creatie of productie van de inhoud en het lesmateriaal op basis van het design concept.
Je werkt opnieuw met ‘scrums’. Je test en evalueert bij je doelgroep. Je itereert en verfijnt op basis van de feedback. De Alpha-versie is voldoende bruikbaar voor vroegtijdig gebruik en evaluatie. De Bèta-versie is de eerste versie, die definitief wordt van zodra er geen fouten meer aanwezig zijn.
Bronnen
Public Service Design. Een gids voor het gebruik van service design in publieke organisaties., Design Vlaanderen, 2015
https://community.articulate.com/articles/an-introduction-to-sam-for-ins... geraadpleegd op 19-08-2020
https://www.alleninteractions.com/sam-process: geraadpleegd op 19-08-2020
https://en.wikipedia.org/wiki/ADDIE_Model: geraadpleegd op 17-08-2020
https://www.learning-theories.com/addie-model.html#contributors: geraadpleegd op 17-08-2020
https://en.wikipedia.org/wiki/Design_thinking: geraadpleegd op 18-08-2020
https://www.scrum.org/resources/scrum-guide: geraadpleegd op 17-08-2020
https://learningsolutionsmag.com/articles/1262/agile-instructional-desig... geraadpleegd op 17-08-2020