De sociale partners namen het initiatief om pilootprojecten voor de primaire preventie van burn-out te subsidiëren, in het kader van de uitvoering van het interprofessioneel akkoord 2017-2018 en de prioriteit die hierin aan de burn-outproblematiek wordt gehecht.
Bekijk de voorwaarden om uw project gefinancierd te krijgen ! Oxalis Consult begeleidt u in uw project.
Oxalis consult zet de voorwaarden voor de pilootprojecten op een rijtje en begeleidt u.
Voorwaarden projecten
De subsidies zijn bestemd voor pilootprojecten met een geïntegreerde en pluridisciplinaire aanpak van de primaire preventie van psychosociale risico's op het werk en burn-out in het bijzonder.
1° | De projecten moeten de primaire preventie van burn-out tot doel hebben |
2° | Er moet een beroep op een deskundige begeleidende organisatie/begeleider worden gedaan |
3° | Er moeten collectieve acties worden ontwikkeld |
4° | Alle partijen in kwestie moeten erbij betrokken worden |
5° | Er mogen geen voordien al gerealiseerde acties opgezet worden, noch acties waarvoor een andere subsidie werd toegekend of acties die in de plaats komen van de wettelijk verplichte opdrachten van de preventieadviseur psychosociale aspecten, noch van de risicoanalyse. |
Voorwaarden begeleidende organisatie/projectbegeleider
De begeleidende organisatie/begeleider beschikt over expertise in meerdere van de volgende domeinen:
1° | De arbeidsorganisatie die betrekking heeft op het proces, de communicatiemiddelen, de bedrijfscultuur; |
2° | De arbeidsvoorwaarden die betrekking hebben op het competentiemanagement, het talentmanagement, het loopbaanmanagement; |
3° | De arbeidsinhoud die betrekking heeft op de werklast, de autonomie, het contact met derden; |
4° | De arbeidsomstandigheden; |
5° | De interpersoonlijke relaties op het werk die betrekking hebben op de relaties met de leden van de hiërarchische lijn, de leiderschapsontwikkeling, de relaties tussen de werknemers. |
Types projecten
Er kunnen acties in één of meerdere van de volgende fasen worden opgezet:
a) De informatie en sensibilisering rond burn-out;
b) Het bepalen van preventiemaatregelen;
c) De toepassing van maatregelen,die betrekking hebben op opleiding, sensibilisering, bedrijfscultuur, competentiemanagement, leiderschapsontwikkeling;
d) De evaluatie van deze maatregelen.
Subsidie
Het forfaitaire bedrag van de subsidie bedraagt 8.000 euro per project, exclusief btw.
Voor projecten ingediend door een paritair (sub)comité kan dat bedrag op maximaal 3 keer dat bedrag gebracht worden.
Duur van de projecten
Een jaar. Voor de in 2018 ingediende aanvragen zullen de geselecteerde projecten van 15 december 2018 tot 14 december 2019 ten laatste uitgevoerd worden.
Type ondernemingen die een subsidie kunnen aanvragen
Alle ondernemingen die onder het toepassingsgebied van de regelgeving inzake de risicogroepen vallen, ongeacht hun grootte of bedrijfssector.
De aanvraag kan betrekking hebben op een project uitgevoerd door één onderneming of gezamenlijk door verschillende ondernemingen. In dat geval wordt de aanvraag ingediend door een hoofdonderneming die in haar aanvraag melding maakt van de andere aan het project deelnemende ondernemingen.
De aanvraag kan ook worden ingediend door een paritair (sub)comité.
Indiening subsidieaanvraag
Uiterlijk tot 15 september 2018.
Aanvraag ingediend door één of meerdere ondernemingen.
- Via elektronische weg door gebruik te maken van het formulier op de website van de Nationale Arbeidsraad of op de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg
- formulier voor de onderneming en formulier voor de begeleidende organisatie
Aanvraag ingediend door sectoren
- ofwel door middel van een elektronische verzending van het dossier met de door het koninklijk besluit vereiste informatie naar het volgende e-mailadres: burnout [at] cnt-nar [dot] be
- ofwel door middel van de formulieren hieronder opgenomen met betrekking tot elk van de betrokken ondernemingen.
Selectie van de projecten
De subsidies worden toegekend door de minister van Werk tot het beschikbare budget opgebruikt is en op basis van het onderzoek en het gemotiveerd advies van de Nationale Arbeidsraad, die wordt bijgestaan door experten.
Er wordt niet alleen toegezien dat de voornoemde reglementaire voorwaarden nageleefd worden, maar ook of de projecten relevant zijn en geografisch, per sector en volgens de grootte van de ondernemingen evenwichtig gespreid zijn.
De Nationale Arbeidsraad geeft ten laatste op 15 november 2018 een gemotiveerd advies over de subsidieaanvragen aan de minister van Werk, die uiterlijk 15 december 2018 de aanvragende onderneming in kennis stelt van de beslissing. Het advies bevat de motivering van de aanvaarding of weigering en, in voorkomend geval, het bedrag van de per project toegekende subsidie.
Uitbetaling subsidie
Voor de projecten ingediend in 2018:
- een eerste schijf van 50 % van de toegekende subsidie
- ten laatste in de maand februari 2019
- op basis van de bestaande praktijken
- het saldo van 50 %
- ten laatste in februari 2020
- op basis van dezelfde praktijken
- op voorwaarde dat de aanvrager uiterlijk op 31 december 2019 bij de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg een gedetailleerd eindevaluatieverslag heeft ingediend alsook een aantal financiële bewijsstukken.
Follow-up van de gerealiseerde projecten
De Nationale Arbeidsraad verzekert de opvolging van de projecten.
- De experten die de NAR bijstaan, kunnen het eindevaluatieverslag controleren bij de onderneming.
- In de loop van 2020 maken de experten een syntheseverslag op waarin de inhoud van de eindevaluatieverslagen van de begeleidende organisaties/begeleiders wordt samengevat en hun advies over de resultaten van de projecten wordt weergegeven.
Het syntheseverslag wordt bezorgd aan de minister van Werk. De Nationale Arbeidsraad evalueert het systeem van de pilootprojecten na afloop van elke cyclus.