In de huidige context van informatietsunami is het vinden van betrouwbare en kwaliteitsvolle informatie een uitdaging en een zoekproces op zich. Wetenschappelijke meta-analyses proberen alle beschikbare informatie bijeen te brengen en te wegen. Zij geven evenwel geen eenduidig antwoord op complexe problemen. Meestal bestaan ook geen eenvoudige standaardoplossingen. Bij Evidence Based Practice is het wél belangrijk om de juiste wetenschappelijke informatie te selecteren.
Hoe kan je de kwaliteit van een wetenschappelijke publicatie inschatten?
De consultant moet de wetenschappelijke publicaties op een aantal voorwaarden en kwaliteitscriteria checken.
Methodologie
De publicatie moet gebaseerd zijn op onderzoek dat een goed omschreven, logische en gevalideerde methodologie gebruikt om empirische (meestal meetbare) gegevens te verzamelen. Deze data moeten evidence (bewijzen) leveren voor of tegen een hypothese. De bewijzen moeten dus tegensprekelijk/weerlegbaar zijn.
Advancement of science
Het onderzoek moet nieuw of gerepliceerd zijn. Het moet nuttige informatie opleveren en de vooruitgang van het wetenschappelijke domein bevorderen
Verifieerbaarheid
De publicatie moet andere wetenschappers toelaten de resultaten te verifiëren of te gebruiken in een nieuwe studie.
Internationale wetenschappelijke taal
De internationale wetenschappelijke voertaal is het Engels. Alle wetenschappers moeten over de publicatie kunnen beschikken en deze begrijpen.
Bronvermelding
De publicatie moet over een uitgebreide bibliografie beschikken, waarin de bronnen en ander onderzoek worden vermeld.
Peer review
De publicatie kan pas voor publicatie in aanmerking komen door “peer review”, m.a.w. wanneer andere onderzoekers het onderzoek als aanvaardbaar en publiceerbaar oordelen.
Bronnen
http://evidencebasedhrm.be/hoe-weet-ik-hoe-deugdelijk-een-wetenschappelijk-artikel-is, geraadpleegd op 30-04-2018
https://nl.wikipedia.org/wiki/Evidence-based_practice, geraadpleegd op 01-05-2018
Author - Isabelle Stubbe

Isabelle Stubbe heeft ruime managementervaring en ervaring als preventieadviseur in de familiale KMO. Geeft les aan de ErasmusHogeschool Brussel, in de bacheloropleiding 'Idea & Innovationmanagement'. Ze adviseert en begeleidt organisaties in hun ontwikkeling. Binnen het mandaat opleidingscentrum Syntra Vlaanderen organiseert en geeft Isabelle trainingen voor bedrijfsleiders, leidinggevenden en HR-verantwoordelijken. Daarnaast schrijft ze artikels over Strategisch HRM en bedrijfsoverdracht. Master in Romaanse Filologie, aggregaat HSO en postgraduaat HRM, Recruitment en Search & Selection. Gecertificeerd senior consultant in innovatieve arbeidsorganisatie en erkend consultant bedrijfsoverdracht. Gecertificeerd N.G.M.-practicus. Gecertificeerd consultant Vip2A (inventaris van de persoonlijkheden).
watch profile