Imagine that technology, globalization and demographics
are the greatest opportunity
that man ever had to realize himself and build a happier world.
Wij hebben een digitale leerstrategie uitgewerkt, waarbij wij een leerplatform implementeren en het leerproces transformeren van klassikaal naar een doordachte mix van online en contactmomenten.
Het belang van dit project is nauwelijks te onderschatten en kadert volledig binnen onze visie op het leren.
- Wij werken een aanbod op maat uit, waarbij wij in interactie treden met onze klant en co-creëren.
- Wij ontwerpen leerprocessen, die streven naar optimaal leerrendement en inspirerende leerervaringen.
- De leerinhoud is permanent beschikbaar en betekent een tijdswinst zowel voor de lerenden als voor de trainers.
- Wij ontwikkelen en ondersteunen tal van blended learning leertrajecten, die schaalvoordelen bieden.
Blended learning is onze ontwerpstrategie om inspirerende leerervaringen tot stand te brengen. Het leerplatform ontwikkelen we tot een krachtige leeromgeving, die de zelfsturing en motivatie van de lerende stimuleert en aanzet om zijn ontwikkeling in eigen handen te nemen. Ten slotte gebruiken wij de ENTRE-Spiegel om de ondernemerscompetenties in beeld te brengen.
Blended learning en inspirerende leerervaringen
Blended learning is een doordachte mix van on- en off-line leren, waarbij lerenden actief aan de slag gaan met de leerinhoud, individueel en in interactie met elkaar en met de trainer.
De kern van de ontwerpstrategie is hoe wij de contacttijd willen benutten en welke leeractiviteiten we uit de contacttijd lichten en verplaatsen naar online leermomenten, in functie van de optimalisatie van het leerrendement en het creëren van insprirerende leerervaringen. Afhankelijk van de leerdoelen en -resultaten voorzien we face-to-face of digital leermomenten.
Het leerplatform is de technologie, die deze blended learning ondersteunt. In deze interactieve omgeving hebben lerenden (een zekere) autonomie in de keuze voor de plaats, het tijdstip, het tempo en de leerweg waarin zij de leeractiviteiten ondernemen (Staker & Horn 2012 in Hustinx, Cloosen & Croes, 2017).
Leerplaform als krachtige leeromgeving
Elk leerproces is cumulatief, actief, constructief, interactief, coöperatief, context gebonden, doelgericht, individueel verschillend en zelfgestuurd. Een krachtige leeromgeving moet deze eigenschappen integreren.
Het leerplatform is de krachtige leeromgeving, die we ontwikkelen en waar het individu effectief, efficiënt en betekenisvol leert. We houden zoveel als mogelijk rekening met de eigenschappen van het leerproces.
Het leerplatform reikt digitale tools aan, die een duidelijke impact hebben op de vormgeving en het verloop van de leeractiviteiten. De face-to-face en de digitale leermomenten zijn duidelijk aan elkaar gelinkt en bouwen op elkaar voort. Het leerplatform maakt een leercontinuüm mogelijk, waarbij contact- en digitale momenten elkaar versterken en aanvullen (Vandeput, De Gruyter & Tambuyser, 2011).
Zelfsturing en motivatie
Het leerplatform wakkert de intrinsieke motivatie aan om te leren en zichzelf te ontwikkelen. Deze constructivistische visie brengt een belangrijke verandering mee in de positie en de rol van de lerende.
Deze moet zich niet alleen engageren in leeractiviteiten, die mentale energie en cognitieve inspanning vergen, maar moet ook hoe langer hoe meer zelf de verantwoordelijkheid nemen voor het eigen leerproces.
Ook gamification maakt integraal deel uit van het leerproces. Lerenden krijgen een diversiteit aan activerende werkvormen zoals quizzen, enquêtes, opdrachten, testen. Ze kunnen certificaten behalen en delen op social media.