
De continue uitwisseling tussen de werknemers en de leiding vormt de rode draad doorheen heel het project en is tevens de fundamentele voorwaarde om het project te doen slagen. Een hele dynamiek van samen meedenken en samen problemen oplossen komt op gang. Voor medewerkers is het belangrijk zich gesteund te voelen door het management. Het management moet duidelijk een voorbeeldfunctie vervullen en het beleid effectief voorleven. Daarnaast moeten ook een aantal randvoorwaarden verwezenlijkt worden.
De competentieprofielen, die voor de functies worden opgemaakt, maken de HR-praktijk ook professioneler en effectiever. Een bedrijfsopleidingsplan maakt duidelijk welke competenties verder ontwikkeld moeten worden of ontbreken en binnengehaald moeten worden. De generieke of kerncompetenties worden vastgelegd in overeenstemming met het beleid en gedifferentieerd van de functiegebonden en persoonlijke competenties. Dit komt het proces van werving en selectie ten goede, maar ook de dagelijkse opvolging en feedback van de medewerkers. De doelstellingen zijn voor iedereen duidelijk, wat de werksfeer ook bevordert.
Competentiemanagement is onlosmakelijk verbonden met de visie, missie en waarden van de onderneming. De bedrijfsdoelstellingen worden geoperationaliseerd in de competenties en de gewenste gedragingen van de werknemers. Competentiemanagement kan ook niet los gezien worden van de bedrijfsprocessen en de manier waarop de arbeid gedeeld wordt in functies. Een goede arbeidsdeling zorgt voor interessante en kwaliteitsvolle jobs, die de medewerker motiveren, binden en langer aan het werk kunnen houden.
Systemen als onthaal, peterschap, opvolging en feedback ondersteunen de interne bedrijfsopleidingen. De direct leidinggevenden en teamverantwoordelijken worden opgeleid in het coachen en sturen op competenties en het geven van feedback. Wij menen dat de doe-agenda’s, ontwikkeld in het ESF-project Talent@plek door de HUBrussel en de SERV, heel efficiënt en op een eenvoudige manier ingezet kunnen worden om de leidinggevenden te helpen de medewerkers te sturen op hun competenties.
De systematische registratie van de opleidingen, intern en extern, wordt ingebed in de procedures van het kwaliteitsmanagement en moet ook jaarlijks terug te vinden zijn in de sociale balans en de jaarrekening. Naast info over opleidingen geeft de sociale balans ook informatie over het personeelsbeleid van het bedrijf, zoals over verloop, aanwerving, diversiteit, …
Het VCA-project heeft een heel duidelijke ROI. Vergeleken met de vorige jaren, weerspiegelt de sociale balans een trendbreuk, nl. een grotere stabiliteit van het personeelsbestand en een verhoogd kennispeil van de medewerkers. Uit de jaarrekening blijken ook een verhoogde winstmarge, minder creditnota's of minder klachten van klanten, vermindering van 'ongewenst' klantenkrediet en hoge postinterventiekosten voor het rechttrekken van fouten, minder aankoop van nieuw klein materiaal door betere zorg en minder 'verdwijningen', minder verzuim en arbeidsongevallen, ...
De nieuwe bedrijfscultuur van interactie, samenwerking, kennisdeling en probleemoplossend denken is ingezet en trekt aan. Wat oorspronkelijk als een ‘noodzakelijke en onvermijdelijke’ kost door de ondernemer wordt ervaren, slaat al snel over naar een positieve beweging van verbetering van de kwaliteit van het werk , de attitude van de werknemers en de werksfeer … Medewerkers zijn fier, betrokken en gemotiveerd. Ze 'stralen' het nieuwe bedrijf uit. De positieve invloed van het kwaliteitsmanagement is niet alleen intern voor de medewerker, maar ook extern voor de klant, de bankier, de leverancier, ....
Wenst u uw mening met ons te delen of een vraag te stellen over het onderwerp, aarzelt u niet ons te contacteren via info [at] oxalisconsult [dot] be
Auteur - Isabelle Stubbe

Isabelle Stubbe heeft ruime managementervaring en ervaring als preventieadviseur in de familiale KMO. Geeft les aan de ErasmusHogeschool Brussel, in de bacheloropleiding 'Idea & Innovationmanagement'. Ze adviseert en begeleidt organisaties in hun ontwikkeling. Binnen het mandaat opleidingscentrum Syntra Vlaanderen organiseert en geeft Isabelle trainingen voor bedrijfsleiders, leidinggevenden en HR-verantwoordelijken. Daarnaast schrijft ze artikels over Strategisch HRM en bedrijfsoverdracht. Master in Romaanse Filologie, aggregaat HSO en postgraduaat HRM, Recruitment en Search & Selection. Gecertificeerd senior consultant in innovatieve arbeidsorganisatie en erkend consultant bedrijfsoverdracht. Gecertificeerd N.G.M.-practicus. Gecertificeerd consultant Vip2A (inventaris van de persoonlijkheden).
bekijk profiel