
Al wie ooit verantwoordelijk is gesteld voor een kwaliteitscertificering weet dat zo' n project veel met zich meebrengt. In deze case begint het met een beleidsverklaring, waarin de ondernemer nauwkeurig omschrijft wat hij wil bereiken met het project . Het beleid brengt een concreet actieplan met zich mee om verbetering en vernieuwing tot stand te brengen op het vlak van veiligheid, gezondheid en welzijn voor de medewerkers.
Dit beleid wordt structureel vastgelegd in het organogram en in het uitschrijven en implementeren van de processen. De nieuwe functie van de VGM-functionaris wordt beschreven en de bevoegdheden en verantwoordelijkheden vastgelegd. Daarna volgt het aanstellen van de functiehouder.
In een volgende fase wordt er aanzienlijk geïnvesteerd om de noodzakelijke randvoorwaarden tot stand te brengen, die het veiligheidsbeleid mogelijk moeten maken. Wij denken hier bijvoorbeeld aan het bepalen en wegnemen van risicofactoren op de werkvloer, het kopen van persoonlijke beschermingsmiddelen en CE-gecertifieerd werkmateriaal voor de arbeider, het volgen van opleiding over veiligheid, gezondheid en welzijn door alle betrokken medewerkers in de onderneming, het management incluis.
De inrichting van de werkvloer is een belangrijke factor , niet alleen vanuit het standpunt van veiligheid, gezondheid en welzijn, maar ook vanuit het HR standpunt van de motivatie en de retentie van de arbeiders. De leermogelijkheden van de werkplek worden geoptimaliseerd en de stressrisico’s zoveel mogelijk gereduceerd.
Ook de functie wordt geanalyseerd op kwaliteit, namelijk op een rijke en uitdagende jobinhoud, met minimale stressrisico' s en maximale leermogelijkheden. Tijdens het project ontstaan ook nieuwe functies. Er wordt ook meer aandacht besteedt aan teamwerk en complementaire competenties, kennis en ( sociale ) vaardigheden. tussen de teamleden onderling De principes van de moderne socio-techniek zijn een goed hulpmiddel bij het (her)ontwerpen van een functie, een team en / of een bedrijfsproces.
Centraal in deze certifiëringen staan de vorming, training en opleiding van de medewerkers. Eerst wordt een bedrijfsopleidingsplan opgesteld, daarna persoonlijke opleidingsplannen, indien nodig.
Interne bedrijfsopleidingen zijn van groot belang. De thema’s van deze toolboxmeetings komen rechtstreeks van de werkvloer. Het zijn bijvoorbeeld problemen die de werknemers zijn tegengekomen tijdens het werk, uitleg over het gebruik van nieuw gereedschap of nieuwe producten, problemen die de preventie-adviseur heeft ontmoet tijdens een werfplekinspectie, uitleg over wetgeving, enz.
Deze toolboxmeetings zijn een gezonde mix van formele en informele opleiding. Ze worden voorbereid en uitgeschreven, maar worden na de sessie verrijkt met de waardevolle elementen die naar boven zijn gekomen tijdens de sessie. Deze kwalitatieve informatie , die voortkomt uit de ervaring van de arbeiders, wordt systematisch vastgelegd in de definitieve versie van de opleiding, die dan ook aan iedere arbeider afzonderlijk voor zijn eigen dossier wordt meegegeven.
De continue uitwisseling tussen de werknemers en de leiding vormt de rode draad doorheen heel het project en is tevens de fundamentele voorwaarde om het project te doen slagen. Deze interactie brengt een hele dynamiek van samen meedenken en samen problemen oplossen op gang. Medewerkers voelen zich gewaardeerd, betrokken en hebben beter zicht op hun eigen bijdrage in het proces van verbeteren en vernieuwen. Ze krijgen meer zelfvertrouwen om problemen zelf te leren oplossen of , beter nog, om ze te voorkomen.
Wenst u uw mening met ons te delen of een vraag te stellen over het onderwerp, aarzelt u niet ons te contacteren via info [at] oxalisconsult [dot] be
Auteur - Isabelle Stubbe

Isabelle Stubbe heeft ruime managementervaring en ervaring als preventieadviseur in de familiale KMO. Geeft les aan de ErasmusHogeschool Brussel, in de bacheloropleiding 'Idea & Innovationmanagement'. Ze adviseert en begeleidt organisaties in hun ontwikkeling. Binnen het mandaat opleidingscentrum Syntra Vlaanderen organiseert en geeft Isabelle trainingen voor bedrijfsleiders, leidinggevenden en HR-verantwoordelijken. Daarnaast schrijft ze artikels over Strategisch HRM en bedrijfsoverdracht. Master in Romaanse Filologie, aggregaat HSO en postgraduaat HRM, Recruitment en Search & Selection. Gecertificeerd senior consultant in innovatieve arbeidsorganisatie en erkend consultant bedrijfsoverdracht. Gecertificeerd N.G.M.-practicus. Gecertificeerd consultant Vip2A (inventaris van de persoonlijkheden).
bekijk profiel